May 17 2019 0comment

„Atenție! Cad țigle!”

Celor mai mulți dintre noi ne-a fost „marcată” copilăria cu celebrele afișe cu mesajul „Atenție! Cad țigle!”, care apăreau după o furtună la fel ca ciupercile după ploaie. În ultimii ani aceste afișe au ajuns aproape o raritate. Să fie oare furtunile și vijeliile din zilele noastre mai domoale sau mai rare?

Nicidecum! Intensitatea vânturilor este la fel sau chiar mai mare față de acum câțiva ani. Motivul este de fapt inovația, tehnologia și soluțiile moderne în materie de acoperișuri pentru case și clădiri, adică ceea ce astăzi numim țiglă metalică.

Țigla metalică este mai ușoară față de țigla clasică. Spre exemplu pe un acoperiș de 200 mp, dacă alegi țigla clasică, vei așeza o greutate totală de aproximativ 10.000 kg spre deosebire de țigla metalică, care pentru aceeași suprafață va cântări aproximativ 1000 kg. Și atunci cum se explică faptul că o greutate mai mare este mult mai predispusă să fie desprinsă și luată pe sus de vânt față de o greutate mai mică? Explicația este simplă și constă în faptul că țigla metalică se produce sub formă de panouri de diferite lungimi, cuprinse între 500 mm și 7000 mm și o lățime de 1180 mm. Acestea acționează ca un scut și sunt de neclintit în fața vântului puternic.

Un acoperiș din țiglă metalică, dacă este montat conform recomandărilor făcute de specialiști, trebuie să aibă aceeași durată de viață ca și construcția pe care a fost montat, de cel puțin 50-60 de ani. De asemenea, țigla metalică este rezistentă la intemperiile vremii, precum ploaie, vânt, ninsori, dar și mucegai, astfel acoperișul să nu fie afectat de toate acestea.

Rezistența și greutatea redusă fac din țigla metalică un concurent imbatabil atunci când vorbim de cea mai bună învelitoare. Așa cum am menționat, chiar dacă are o greutate mult mai mică decât țigla clasică, faptul că țigla metalică se produce sub formă de panouri de diferite lungimi, o califică drept un scut de neclintit în fața vântului puternic, fapt pentru care nu te vei confrunta cu situația total neplăcută de a avea porțiuni întregi desprinse din acoperiș.

De asemenea, o altă caracteristică importantă a țiglei metalice constă în etanșeitate. Astfel, sistemul de prindere a modulelor de țiglă metalică prin suprapunere și prindere cu șuruburi autofiletante asigură o etanșeitate perfectă și nu permite scurgeri de apă și infiltrații sub învelitoare.

În toată această ecuație nu trebuie uitată nici estetica clădirii. Acoperișul, pe lângă protecție, are și rolul de a pune în evidență frumusețea clădirii. Țigla metalică este singura soluție de învelitoare care oferă o gamă variată de culori, materiale și formă, astfel încât să se potrivească oricărui tip de construcție și să se integreze cu stilul arhitectural al comunității din care clădirea face parte.

Denumită popular „tablă tip țiglă” sau simplu „tablă pentru acoperiș”, țigla metalică reușeste să înglobeze toate aceste caracteristici, fiind un produs ce permite libertatea deplină în alegerea culorilor și a finisajelor. O altă caracteristică importantă a țiglei metalice este că aceasta permite montajul pe suprafețe curbate sau foarte abrupte.

Astfel, se poate opta pentru un acoperiș din țiglă metalică în culori și nuanțe moderne sau clasice, două variante de acoperire finală, cu strat lucios sau mat și o gamă largă de elemente de finisaj. Toate acestea pentru un acoperiș frumos și eficient, pregătit să protejeze pentru un timp îndelungat, fară a apela niciodată la mesaje precum „Atenție! Cad țigle!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,